Färgskillnader på skärm och T-shirt

RGB och CMYK

Pixelgrafik visas på skärmen i RGB-färgschemat. RGB betyder röd-gul-blå. Alla färger består då av olika andelar av dessa tre färger. Se vänster bild nedan.

För att kunna trycka pixelgrafik måste de dock omvandlas till CMYK-färgschemat. Vid digitaltryck blandas färgerna av olika andelar av cyan (grönblått), magenta (blårött), yellow (gult) och key (svart), vilket kan leda till avvikelser från förhandsgranskningen på bildskärmen. Se mittenbilden nedan.

Efter omvandlingen till CMYK-färger sker ytterligare färgvärdeskorrigeringar, som vi har optimerat så att så många bilder som möjligt tjänar på det. Beroende på hur väl ditt motiv passar in på dessa grundinställningar visas färgerna trogna originalet. (Färgkartan nedan till höger visar färgerna på den färdigtryckta textilen.)

Skärmens färgkanaler

Varje bildskärm visar färgerna olika beroende på inställningen. Kombinationen av ljusstyrka, kontrast och intensitet kan ändra färgerna avsevärt.

Tips: Gör färgerna i din grafik kraftigare och kontrasterna högre. Om bilden på din skärm verkar för skarp och färgerna för intensiva, kommer resultatet att motsvara dina föreställningar bäst. Observera: Även textilfärgen spelar roll. Till exempel påverkar ett svart underlag färgerna mer än ett vitt (se nedan).

Vi har som exempel skapat färgkartor, där man kan se avvikelserna på vita och färgade produkter. Det borde hjälpa dig att planera för färgskillnaderna.

Digitalt direkttryck på vitt underlag

Farbumwandlung Weiß

Digitalt direkttryck på färgat underlag

Farbumwandlung Farbe