Tryckmetoder

Spreadshirt erbjuder olika tryckmetoder, som digital-, flex- och flocktryck. Om du handlar på marknadsplatsen eller designar en produkt i T-shirtdesignern, är den passande tryckmetoden redan förinställd för den framgår av grafikformatet. Vektorgrafik passar t.ex. för flex-, flocktryck och sublimeringstryck, pixelgrafik för digitaltryck och sublimeringstryck. Här presenterar vi de olika tryckmetodernas utseende och användning:

Så här trycks plottertryck

Flextryck (blankt)

Blankt (flextryck)

Motivet skärs ut ur den matta folien och pressas därefter på produkten under värme. Mer om flextryck

Flocktryck (sammetslikt)

Sammetslikt (flocktryck)

Motivet skärs ut ur den sammetslika folien och pressas därefter på produkten under värme. Mer om flocktryck

Specialflextryck

Specialflextryck

Vid denna särskilda typ av flextryck använder vi folier med en iögonfallande effekt, t.ex. glittrande eller reflekterande. Mer om specialflextryck

Så här trycks digitaltryck

Digitalt direkttryck

Digitalt direkttryck

Styrt med en dator sprutas och fixeras färgerna på produkten. Mer om digitalt direkttryck

Sublimeringstryck

Sublimeringstryck

Motivet placeras först på en transferfolie och ångas därefter på produkten under värme. Mer om sublimeringstryck

Digitaltransfer/
lasertransfer

Lasertransfer

Motivet placeras först på en transferfolie och pressas därefter på produkten under värme. Vita produkter får en transparent transferfolie och färgade produkter en vit.

Varför kan en del motiv bara placeras på vissa produkter?

Designar du en produkt i T-shirtdesignern ber vi dig under vissa omständigheter att välja en annan produkt eller ett annat motiv. Vi vill förklara för dig här vad som ligger bakom det.

Tryckmetoden passar inte för den valda produkten

Vi vill att du har glädje av dina Spreadshirtprodukter länge. Därför genomför vi omfattande tryck- och tvättester innan vi tar in en ny produkt. Bara när en tryckmetod ger ett felfritt resultat på en produkt aktiverar vi denna för produkten. Eftersom valet av tryckmetod beror på grafiktypen, kan det hända att ett motiv inte kan tryckas med den tryckmetod som aktiverats för den valda produkten. Till exempel passar sportartiklar inte för digitaltryck, som vi använder för att trycka pixelgrafik. Du kan därför inte designa sportartiklar med pixelgrafik, utan endast med vektorgrafik och text.

Vektormotivet är för stort

Som beskrivs ovan använder vi vektorgrafik för flex- och flocktryck. Vektorgrafik kan inte förminskas hur som helst. Fina element måste exempelvis vara 1,5 mm tjocka, så att de inte går sönder senare. Motivet kan alltså bara förminskas så långt att de minsta elementen inte underskrider 1,5 mm. Om du väljer en produkt med ett ganska litet tryckområde, t.ex. en babyhaklapp eller keps, eller om motivet skapades väldigt stort, kan det hända att vektormotivet inte passar på produkten. Då har du möjlighet att välja ett annat motiv eller en annan produkt.