Vektor- och pixelgrafik – introduktion

#
  Vektorgrafik Pixelgrafik
Filformat svg, ai, eps, cdr png (rekommenderas), jpg, bmp eller gif
Storlek 28 x 28 cm (rekommenderas)
max. 38 x 38 cm
min. 50 x 50 pixlar
max. 4 000 x 4 000 pixlar
Kvalitet rent vektoriserad, stängda banor, jämna kanter rent frilagd, inte pixlad, skarpa kanter
Upplösning - 200 dpi (sublimeringstryck: 400 dpi)
Färger max. 3 färger obegränsade färger, färgtoning möjlig
Tryckmetod plottertryck (flex- och flocktryck) digitaltryck

Vektorgrafik

I en vektorgrafik består bilden av geometriska former, som linjer, cirklar eller kurvor. Med hjälp av dessa geometriska former definieras bilden matematiskt. På detta sätt kan en vektorgrafik förstoras utan kvalitetsförlust, eftersom bilden beräknas på nytt varje gång.

Vektorgrafik skapas med grafikprogram som Adobe Illustrator, Corel Draw eller Inkscape. Hos Spreadshirt används vektorgrafik som tryckförlaga för plottertryck (flex- och flocktryck). För att garantera största möjliga kompatibilitet ska du helst spara din vektorgrafik i filformatet .ai.

Pixelgrafik

Pixelgrafik är en datorgrafik, där bilden placeras som ett raster av så kallade pixlar (bildpunkter). Varje pixel har en färg.Om en pixelgrafik förstoras, förstoras även de enskilda pixlarna. Därigenom ser bilden med tilltagande förstoring grovare, kantigare eller "pixlad" ut.

Hos Spreadshirt används pixelgrafik som tryckförlaga för digitaltryck . Vi rekommenderar att pixelgrafik skapas i filformatet .png. Upplösningen på en grafik anges i dpi och återger antalet bildpunkter.

Mer om vektor- och pixelgrafik