We leveren en staan voor je klaar! De COVID-19-crisis dwingt ons afstand te nemen van het normale leven. Maar we kunnen er wel het beste van maken: Zolang de gezondheid van onze medewerkers en leveranciers niet in gevaar is, gaan we door. Je bestellingen worden aangenomen, gedrukt en verzonden. Blijf gezond en vol vertrouwen!

x

Pixeldesigns optimaliseren

Pixeldesigns zijn foto’s of afbeeldingen die bestaan uit allemaal puntjes (pixels). Aan iedere pixel is een kleur toegewezen en daaruit resulteert de digitale afbeelding. Bij Spreadshirt worden pixeldesigns gedrukt met digitale druk, lasertransfer en thermosublimatie. Hierna geven we je tips voor een perfect drukresultaat en de optimale opmaak van je pixeldesigns.

Doorslaggevend voor een perfecte afdruk: bestandsformaat en resolutie

Je designs worden door ons gedrukt als ze aan de volgende voorwaarden voldoen:

• bestandsformaat PNG, JPG, BMP of GIF
  • maximale bestandsgrootte 10 MB
  • langste zijde van het design heeft minimaal 4000 pixels
  • design heeft geen achtergrond

Hoewel we meerdere bestandsformaten accepteren, adviseren we je om je designs in het formaat PNG op te maken. Het grote voordeel: alleen dit formaat ondersteunt transparante achtergronden.

Voor een optimaal drukresultaat is een grote resolutie en afmeting van je design doorslaggevend. Ons concrete advies is: maak de langste zijde van je designs op met minimaal 4000 pixels. Zo kun je je design op ieder afdrukbereik, op welk product dan ook, zonder verlies van kwaliteit, haarscherp schalen.

Als de resolutie te klein is, kun je de pixels duidelijk herkennen.

De achtergrond van designs verwijderen

Foto’s op T-shirts drukken is heel populair. De foto’s komen het best tot hun recht als de storende elementen op de achtergrond worden verwijderd en het eigenlijke motief dus vrij komt te staan. Hier kun je niet de achtergrond gewoon wit maken omdat er dan namelijk een wit vlak wordt gedrukt die op gekleurde, maar ook op witte producten zichtbaar zal zijn. Achtergronden moeten dus transparant zijn zodat onze drukker ze negeert. Het is daarom belangrijk dat je het motief zonder achtergrond als PNG opslaat.

Design met achtergrond versus design zonder achtergrond.

Geen kleurovergang met transparante vlakken

Om je design op alle kleuren schitterend te kunnen laten stralen, sproeien onze printers eerst een witte deklaag op het product. Op deze laag wordt dan het eigenlijke design gedrukt. Je design mag dus geen overgang van kleur naar transparant hebben. In halftransparante delen zouden dan namelijk niet alleen de productkleur, maar ook de witte laag erdoor schijnen. Onze tip voor gevorderden: om toch een dergelijk effect van een overgang naar een transparant vlak te creëren, kun je met je grafische programma een rooster- of sproei-effect zoals ‘mottle’ of ‘dither’ gebruiker. Meer tips vind je op ons forum.

Rekening houden met kleurverschillen in CMYK- en RGB-modus

Op het beeldscherm zijn kleuren vaak feller dan op het bedrukte shirt. Om de kleuren van je bedrukte shirts net zo intens als op de monitor te laten stralen, kun je het volgende proberen:

• verhoog de helderheid van je design. Het bedrukte product zal nooit zo fel stralen als op het beeldscherm. Denk eraan: de monitor heeft zijn eigen lichtbron, maar de opdruk reflecteert alleen het licht.
  • Stel de contrasten van je grafische design extra hoog in en verhoog de kleurverzadiging. Je zult zien dat het ‘teveel’ in het drukresultaat wordt gerelativeerd.
  • Upload je design altijd in de RGB-modus. Onze softwaresystemen werken met dit kleurspectrum en daarom kun je met RGB-bestanden minder kleurafwijkingen verwachten dan met CMYK-bestanden.

Van links naar rechts: perfect – design te donker – contrast te laag – verzadiging te laag.

Bestandvoorbeelden

Formaat Productvoorbeelden Illustrator-voorbeelden Photoshop-voorbeelden
Mannen premium T-shirt
Mok uni
Baby T-shirt
Kookschorten
Stoffen tassen
Kussenslopen
Stickers

Download

Download
Snapback cap
Panorama mok
Broodtrommel

Download

Download

Hulp voor zelfhulp

Als je nog meer vragen of concrete problemen hebt bij een bepaald detail, helpen we je graag om samen een oplossing te vinden. Op ons forum krijg je hulp van andere designers en onze ervaren moderators, maar ook tips en trucs uit en voor de praktijk. En je kan er zeker ook inspiratie opdoen voor nieuwe design-ideeën.