Vector- en pixelgrafieken - inleiding

Vectorgrafiek

In een vectorgrafiek is de weergegeven afbeelding samengesteld uit geometrische vormen, zoals lijnen, cirkels of curven. Aan de hand van deze geometrische vormen is de weergegeven afbeelding mathematisch gedefinieerd. Zo kan een vectorgrafiek zonder verlies van kwaliteit worden vergroot (schaal veranderen) omdat de afbeelding iedere keer opnieuw wordt berekend.

Vectorgrafieken worden met grafiekprogramma’s zoals Adobe Illustrator, Corel Draw of Inkscape gemaakt. Bij Spreadshirt dienen vectorgrafieken als drukvoorbeeld voor de plotdruk (flex en flock). Om een zo groot mogelijke compatibiliteit te garanderen, sla je jouw vectorgrafiek het best in het bestandformaat .ai op.

Pixelgrafiek

Een pixelgrafiek is een computergrafiek waarin de afbeelding in een rastervormige rangschikking van zogenaamde pixels (beeldpuntjes) is opgemaakt. Aan iedere pixel is steeds één kleur toegewezen. Als een pixelgrafiek wordt vergroot, worden ook de afzonderlijke pixels vergroot. Daardoor wordt de afbeelding steeds grover, hoekiger of "verpixeld".

Bij Spreadshirt dienen pixelgrafieken als drukvoorbeeld voor de digitale druk . We adviseren om pixelgrafieken in het bestandformaat .png aan te maken. De resolutie van een grafiek wordt in dpi aangegeven en geeft het aantal beeldpuntjes weer.

vector design pixel design
bestandsformaat .svg, .ai, .eps,.cdr .png (geadviseerd), .jpg, .bmp of .gif
afmeting 28x28 cm (geadviseerd)
max. 38x38 cm
min. 50x50 pixel
max. 4000x4000 pixel
kwaliteit schoon gevectoriseerd, gesloten paden, gladde randen zonder achtergrond, niet verpixeld, scherpe randen
resolutie - 200 dpg (thermosublimatie: 400 dpi)
kleuren max. 3 kleuren onbegrensd veel kleuren, kleurverloop mogelijk
druktechniek plotdruk (flex en flock) digitale druk

Meer over vector en pixel designs