Marknadsför butik med produktflöde

Ett så kallat produktflöde samlar automatiskt information om dina butiksartiklar och gör dem lätta att förstå för tjänster som Facebook, Google och Instagram. Därigenom kan de t.ex. visa bilder, priser eller färger på dina butiksartiklar automatiserat på sina sidor och du kan skapa tilltalande annonser med produktinformation med några få klick.

Följande videovägledningar (på engelska) och korta anvisningar hjälper dig att ordna ett produktflöde för din butik.

Skapa produktflöde med Facebook Business Manager

1. Gå först till ”Försäljningskanaler” i ditt användarområde.
  2. Klicka på ”Redigera” vid den butik som du vill generera ett produktflöde för.
  3. Klicka först till vänster på ”Avancerat” och sedan på ”Produktflöde”. Den länk som finns där kopierar du till urklipp.
  4. Gå därefter till Business Manager-sidan i ditt Facebook-konto och följ anvisningarna i denna hjälpartikel på Facebook.
  5. Du kan även göra reklam på Instagram via din Facebook Business-sida.

Skapa produktflöde i Google Merchant Center

1. Klicka först på ”Försäljningskanaler” i ditt användarområde.
  2. Välj ”Redigera” vid den butik som du vill generera ett produktflöde för.
  3. Klicka först på ”Avancerat” och sedan på ”Produktflöde”. Kopiera sedan den tillhandahållna länken till urklipp.
  4. Gå till Google Merchant-sidan och följ anvisningarna i denna hjälpartikel på Google.

Vanliga frågor

Varför händer det inget efter att jag har laddat upp produkter?

Uppladdningen av produkter i ditt flöde tar bara några sekunder. Google Merchant Center konsoliderar dock sedan data, vilket kan ta upp till fem dagar. Klicka inte på ”Hämta nu” eller ”Bearbeta flödet igen” under denna tid. Detta startar om processen på nytt och din väntetid förlängs i motsvarande omfattning.

Så snart du ser ett ifyllt diagram i fliken ”Diagnos” är konsolideringen avslutad.

Jag får felmeddelanden om leveransinformation som saknas i Google Merchant Center. Vad kan jag göra?

Beroende på det tidigare angivna leveranslandet kan det vara nödvändigt att ange detaljer om fraktpris och leveranstider manuellt i Google Merchant Center. Denna information kan du ange under menypunkten ”Leverans”.

Då är det viktigt att landets valuta stämmer överens med butikens valuta. Din butiks flöde ger endast din förinställda nationella valuta. Information om det hittar du i butiksinställningarna under Avancerat > Språk och valuta.

Jag vill erbjuda fler leveransregioner, men får varningar om leveransinformation som saknas.

Om du vill att kunderna i andra valutaregioner (t.ex. Schweiz) ska få se leveransinformation i sin valuta, måste du skapa ett underflöde.

I Merchant Center hittar du denna funktion under Artikel > Flöden > Lägg till underflöde.

Exempel: Lägga till valutaregionen Schweiz till en tysk butik
För att uppgifterna från butiken ska stämma överens med uppgifterna i Merchant Center måste landskoden i flödets webbadress ändras till det aktuella landet. Dessutom kan du på det sättet ange de avvikande leveranskostnaderna och -tiderna för Schweiz.

I vårt exempel måste domänen i underflödet ändras från shop.spreadshirt.de/shopname/products.rss till shop.spreadshirt.ch/shopname/products.rss.

Då anger flödet valutan CHF i stället för EUR för besökare från Schweiz. Genomför samma steg för varje ytterligare land som du dessutom vill sälja till (t.ex. .pl för Polen, .se för Sverige etc.).

Här hittar du en översikt över alla valutor och domäner som stöds.

Jag får andra röda och gula felmeddelanden. Vad kan jag göra?

Vi lägger märke till vilka felmeddelanden som i regel uppkommer och gör allt för att åtgärda kritiska (röda) fel. Gulmarkerade meddelanden är inte kritiska för att ditt flöde ska fungera och bör inte oroa dig. En blå informationssymbol ger extra stöd. Ditt flöde påverkas inte på något sätt tekniskt av det.