Adverteren voor een shop met behulp van product-feed

Een zogenaamde product-feed verzamelt automatisch informatie over je shopartikelen en maakt ze toegankelijk voor bijvoorbeeld Facebook, Google en Instagram. Zo kunnen ze bijv. afbeeldingen, prijzen of kleuren van je shopartikelen geautomatiseerd op hun pagina’s weergeven en je kunt met een paar keer klikken aantrekkelijk met je productinformatie adverteren.

De volgende video tutorials (in het Engels) en korte aanwijzingen helpen je bij het maken van een product-feed voor je shop.

Product-feed aanmaken met de Facebook Business Manager

1. Ga eerst naar ‘Verkoopkanalen’ in je gebruikersomgeving.
  2. Klik op ‘bewerken’ bij de shop waarvoor je een product-feed wil aanmaken.
  3. Klik eerst aan de linkerkant op ‘uitgebreid’ en dan op ‘product-feed’. Kopieer vervolgens de link op het klembord.
  4. Ga daarna in je Facebookaccount naar de Business Manager pagina en volg de aanwijzingen van dit helpartikel van Facebook.
  5. Je kunt ook op Instagram via je Facebook Business pagina adverteren.

Product-feed in Google Merchant Center koppelen

1. Klik eerst op ‘Verkoopkanalen’ in je gebruikersomgeving.
  2. Selecteer ‘bewerken’ bij de shop waarvoor je een product-feed wil aanmaken.
  3. Klik eerst op ‘uitgebreid’ en dan op ‘Product-feed’. Kopieer de ter beschikking staande link op het klembord.
  4. Ga naar de Google Merchant pagina en volg hier de aanwijzingen van dit helpartikel van Google.

Vaak gestelde vragen

Waarom gebeurt er niets nadat ik producten heb geüpload?

Het uploaden van producten in je feed duurt slechts enkele seconden. Google Merchant Center controleert de gegevens echter eerst wat wel 5 dagen kan duren. Klik in deze tijd niet op ‘Nu ophalen’ of ‘Feed opnieuw verwerken’. Zo wordt het proces opnieuw opgestart en de wachttijd begint weer van voren.

Zodra je een gevuld diagram in de ‘Diagnose’-tab ziet, is de controle afgesloten.

Ik krijg foutmeldingen over ontbrekende verzendinformatie in het Google Merchant Center. Wat kan ik doen?

Afhankelijk van het land dat je hebt aangegeven als land van verkoop dienen details over de verzendkosten misschien handmatig in het Merchant Center te worden ingevuld. Deze informatie kun je toevoegen in het menupunt “Verzenden”.

Het is belangrijk dat de valuta van het land van verkoop dezelfde is als de valuta van de shop. De feed van je shop geeft de door jou ingestelde valuta. Hierover vind je informatie in de shop-instellingen onder Uitgebreid>taal & valuta.

Ik wil nog meer verzendregio’s toevoegen maar krijg steeds een waarschuwing over ontbrekende verzendinformatie.

Als je wilt dat aan klanten in landen met andere valuta’s de verzendinformatie in hun valuta wordt getoond moet je een Google multi-account aanmaken. Zo wordt je actuele merchantcenter-account een subaccount van het nieuwe multi-account.

Nadat je je nieuwe multi account hebt bevestigd, kun je meerdere verzendregio’s analoog aan je actuele merchant center account aanmaken. Meer informatie vind je in dit Google helpartikel.

Een voorbeeld: Valutagebied Zwitserland toevoegen aan een Duitse shop
Omdat de gegevens uit de shop en die in het Merchant Center met elkaar moeten overeenstemmen, dient de landcode in de feed URL te worden veranderd in die van Bovendien kun je op die manier de afwijkende bezorgkosten en -tijden voor Zwitserland aangeven.

In ons voorbeeld moet de domeinnaam in de feed van shop.spreadshirt.de/shopname/products.rss worden veranderd in shop.spreadshirt.ch/shopname/products.rss.

Op die manier krijgen users in Zwitserland CHF in plaats van EUR. Doe hetzelfde voor ieder land waarheen je wilt leveren (bijv. .pl voor Polen, .se voor Zweden, enz.).

Hier vind je een overzicht van alle valuta’s en domeinnamen die je kunt gebruiken.

Ik krijg nog andere rode en gele foutmeldingen. Wat kan ik doen?

We kijken welke foutmeldingen normaal gesproken voorkomen en doen er alles aan om kritieke (rode) fouten onzerzijds op te lossen. Geel gemarkeerde meldingen zijn niet kritiek voor het functioneren van je feed en je hoeft je hierover geen zorgen te maken. Een blauw info-symbool biedt extra hulp. Je feed wordt hierdoor absoluut technisch niet belemmerd.