Tracking

Je SpreadShop biedt je de mogelijkheid om klantgedrag te analyseren en hierdoor waardevolle gegevens te verzamelen die je kunt gebruiken voor het optimaliseren van je shop. Zo kun je bv. te weten komen hoeveel klanten het bestelproces beginnen en hoeveel dit proces ook afsluiten.

Zo functioneert tracking bij Facebook.

Als je de diensten van Google of Facebook gebruikt, kun je ze ook heel eenvoudig met je SpreadShop koppelen. Hiervoor hebben we speciaal interfaces opgemaakt en je hoeft alleen maar je betreffende ID in het partnergedeelte van Spreadshirt in te vullen.

Tracking met Google of Facebook activeren

Om de tracking van Google of Facebook te gebruik, moet je in je partnergedeelte onder Uitgebreid > Tracking de betreffende functie activeren. Er wordt een venster geopend waarin je je Analytics ID (Google) of Pixel ID (Facebook) invult. Zodra je opslaat, is de tracking ook al geactiveerd en worden er gegevens doorgegeves aan het geselecteerde analysetool.

Tracking zelf definiëren

Als gevorderde gebruiker kun je een eigen tracking definiëren of andere tracking-aanbieders gebruiken, zoals bv. hotjar of crazyegg. Vul hiervoor in je partnergedeelte onder Uitgebreid > Tracking bij ‘Andere tracking tools’ de code in van de betreffende aanbieder of definieer je eigen tracking-code.

Event Wordt opgestart als een klant...
onUpdate ...een andere categorie selecteert (mannen, vrouwen enz.) of van een lijstpagina naar een detailpagina gaat.
onAddToBasket ...een artikel in het winkelwagentje legt.
onBasketChange ...iets in het winkelwagentje wijzigt (artikelen verwijderen, maat/aantal wijzigen, tegoedbon gebruiken).
onCheckoutStep ...een stap verder in de checkout gaat (bv. van adres naar betaalopties).
onOrderSuccess ...een bestelling heeft afgesloten.

Zo integreer je je code in het invoerveld:

<script>
    window.sprdShop.onUpdate(function (data) { console.log(data); });
    window.sprdShop.onAddToBasket(function (item) { console.log(item); });
    window.sprdShop.onBasketChange(function (data) { console.log(data); });
    window.sprdShop.onCheckoutStep(function (data) { console.log(data); });
    window.sprdShop.onOrderSuccess(function (data) { console.log(data); });
</script>

Deze code zal slechts objecten in de console zetten zodat je kunt controleren of alles functioneert. Vervang vervolgens console.log(data); door de code van je analysetool zodat de informatie in je shop aankomt en je het gedrag kunt evalueren. De events onBasketChange, onOrderSuccess en onCheckoutStep worden pas doorgegeven als de klant bij de checkout aankomt.